ANALISIS PENULISAN SYEIKH MUHAMMAD TAHIR JALALUDDIN DALAM KITAB TA’YID TADHKIRAH MUTTABI’ AL-SUNNAH (Analysis of Writing of Syeikh Muhammad Tahir Jalaluddin in Ta’yid Tadhkirah Muttabi ’Al-Sunnah) - Abdul Hamid, Faisal @ Ahmad Faisal; Abdul Malik, Mohd Puaad (Journal of Al-Tamaddun, 2017)
Artikel ini akan menumpukan kepada analisis metode penulisan kitab Ta’yid Tadhkirah Muttabi’ al-Sunnah fi al-Rad ’Ala al-Qa’il bi Sunniyah Rak’atayn Qabl al-Jum’ah. Fokus utama artikel ini adalah untuk mengenalpasti metode penulisan Syeikh Tahir dalam kitab tersebut, di mana beliau dikatakan menulis dengan pendekatan yang bersesuaian mengikut konteks zamannya. Antara penemuannya ialah metode penulisan Syeikh Tahir Jalaluddin banyak terpengaruh dengan penulisan-penulisan klasik Arab terdahulu dan terdapat banyak pengaruh usul dan fiqh dalam kitab tersebut. Artikel ini mengulas tentang metode penulisan beliau, kandungan perbahasan yang terdapat di dalam kitab dan pengaruh penulisan.